O zi în Sicilia - Noto, Etna și Taormina

Niciun comentariu


V-am povestit că am petrecut un concediu mai frumos decât ne-am așteptat în Malta unde am vizitat o gramadă de obiective frumoase precum capitala micuței insule, Valletta, Mdina și Mosta, Gozo dar ne-am rasfățat și la plajă în Comino la Blue Lagoon.

O zi din cele 7 de concediu am petrecut-o însă în cea mai mare insulă din Marea Mediterană, Sicilia. Faimoasă pentru poveștile cu mafia siciliană insula ascunde locuri tare frumoase, noi descoperind doar trei dintre acestea : Noto, Etna și Taormina în singura zi pe care am avut-o la dispoziție.



Cum ajungi în Sicilia din Malta

Am considerat că această excursie este destul de complicată pentru a o face pe cont propriu așa cum am vizitat de altfel Malta, așa că am achizitionat prin Malta Travel excursia.  Am descoperit apoi că exista posibilitatea de a o achiziționa direct din portul Valletta prin Virtu Ferries. Prețul este piperat în ambele cazuri – 150 EUR/pers prin Malta Travel sau  132EUR/pers prin Virtu Ferries (în acest ultim caz este inclus doar trasnportul cu catamaranul dus-întors)  - dar eu zic că merită fiecare bănuț și vă invit să vedem în continuare ce a inclus și cum s-au desfășurat lucrurile.

Ne-am trezit devreme. La ora 5.30 dimineața avea să fim luați de la hotel și duși în portul Valletta de unde ne-am urcat într-un catamaran imens care preț de două ore a brăzdat apele Mării Mediterane pentru a ajunge la Pozzallo, principalul port din Sicilia.

După coborâre am fost îmbarcați într-un autocar și am pornit spre primul nostru punct de interes...

Noto – capitala barocului sicilian

Un orășel cochet plin de clădiri în stil baroc, Noto a fost supranumit capitala barocului sicilian. Am avut la dispoziție în jur de o oră să hoinărim pe Corso Vittorio Emanuelle pornind de la Porta Reale, poarta de intrare în orașul vechi.


Am admirat Catedrala din Noto (Cattedrale di San Nicolò) atât la interior cât și la exterior, Palazzo Nicolaci care adăpostește actualmente primăria și am urcat pe acoperișul bisericii Santa Chiara(Chiesa Santa Chiara) pentru a admira panorama orașului de sus. Am mai avut la dispoziție câteva minute pentru a hoinări puțin pe străduțele lăturalnice și apoi am pornit din nou la drum, de această dată spre Vulcanul Etna.


Vulcanul Etna – Craterele Silvestri

Mi-am dorit de mai mult timp să ajung pe un vulcan activ și iată că am reușit în această excursie să îmi indeplinesc și această dorință. Vulcanul are peste 3340 de metri iar înalțimea sa se modifică la fiecare erupție, fiind cel mai înalt și cel mai activ din Europa.

În drum spre Craterele Silvestri, cel mai înalt loc până la care se poate ajunge cu mașina, care se află la aproximativ 1900 de metri și care s-au format în 1982 în urma erupției de atunci, am putut vedea cum peisajul se schimbă sub ochii noștri. Dacă la poalele muntelului vegetația era abundentă și zona era înțesată de case, pe măsură ce urcam, totul se transforma într-un perisaj mai puțin prietenos, acoperit de piatra neagră formată din lavă.


Se spune că Etna dă câte un semn din două în două luni, erupe din 7 în 7 ani iar la aproximativ 70 de ani produce pagube serioase când înghite localități întregi. Totuși după eruptie, și cu trecerea anilor solul din jur devine foarte fertil oferindu-le și beneficii localnicilor, nu doar pagube. Aceștia o iau de la capăt de fiecare dată, folosind lava întărită la gardurile caselor sau chiar la contrucția acestora, astfel în jur peisajul este cu totul diferit față de ce te-ai aștepta.

Mie, personal mi-a plăcut foarte mult această experiență, ne-am plimbat și am hoinărit pe cratere tot în jur de o oră și am căutat cea mai frumoasă amintire de aici - o piatră formată din lava vulcanului.

Taormina – unde muntele și marea se întâlnesc

Taormina, orașul unde muntele și marea se întâlnesc a fost ultima noastră oprire în excursia din Sicilia. Orașul are plaje largi și este plin de romantism. Ne-am plimbat pe ale sale străduțe înguste degustând faimoasa ”gelato italiano” și ne-am lăsat cuceriți de panorama superbă asupra Muntelui Etna care parcă se contopea cu Marea Ionică, vedere din Giardini della Villa Comunale. Domul din Taormina, cea mai îngustă stradă și toate celelalte străduțe în trepte înțesate de artiști locali sau restaurante intime au desăvârși tabloul unei zile perfecte.


Excursia s-a terminat terminat tarziu, am plecat din Sicilia înapoi spre Malta în jur de ora 20:00 iar la hotel am ajuns în jur de 23.30. A fost obositor dar tare frumos și aș mai repeta experiența oricând.

Dacă v-a plăcut articolul nu uitați să dați like/share :) .... și urmăriți-ne în continuare pentru a afla ce alte escapade mai punem la cale.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Dragi cititori,

Aștept de la voi un comentariu referitor la articol, o idee de vacanță sau diverse sugestii, așa nu vă sfiiți să-mi transmiteți gândurile voastre :).