Bruxelles de la A la Z

Niciun comentariu

Capitala afacerilor europene, Bruxelles, mi-a demonstrat că este un oraș foarte frumos care te îmbie să te pierzi pe ale sale străduțe sau să savurezi ceva dulce la vreuna dintre ciocolateriile sale faimoase. Sortimentele aproape infinite de bere și delicioasele gofre m-au făcut să îmi doresc să îl revăd cât de curând iar arhitectura flamandă m-a fermecat de-a dreptul.


Vă propun așadar să vedem împreună cum am petrecut trei zile frumoase la Bruxelles, chiar dacă au fost cam ploioase, ce am vizitat, unde ne-am cazat sau ce are aparte acest oraș.

Avion

Bruxelles este deservit de două aeroporturi: Zaventem și Charleroi. Dacă veți călători cu o companie low-cost, așa cum am făcut noi veți ajunge pe cel de-al doilea aeroport, Charleroi. De acolo, pentru a ajunge în centru puteți lua un autobuz care circulă din 30 în 30 de minute și face în jur de o oră. Stația sa este fix la iesirea din aeroport în partea dreaptă. Biletele sunt 14 euro dacă le cumpărați online de pe www.brussels-city-shuttle.com sau 17 euro dacă le luați de acolo. Cât despre biletele de avion urmăriți site-urile companiilor sau folosiți www.momondo.com, eu am plătit 100 de euro pentru 2 bilete dus-întors cu www.ryanair.com.

Cazare

Dacă vă doriți un minim de confort vă recomand Bedford Hotel & Congress Centre. Ai tot ce îți e necesar la dispoziție pentru un city-break și este situat la o plimbare de 5 minute de centru și cam la 20 de minute de Gara Bruxelles Midi de unde poți lua trenul pentru a vizita împrejurimile orașului sau chiar altă țară.

Transport

Principalele mijloace de transport în comun sunt autobuzele, tramvaiele și metroul. O călătorie este 2.1 euro și poți schimba oricâte mijloace de transport maxim o oră. Harta completă o poți găsi pe www.stib-mivb.be.

Din Bruxelles poți ajunge foarte ușor cu trenul în împrejurimi și chiar în alte orașe din alte state. Trenurile sunt foarte curate fac puțin chiar pe distanțe lungi iar biletele rezonabile ca preț. Detalii despre rețeaua de căi feroviare găsești pe www.belgianrail.be.


Obiective turistice

Capitala de facto a Uniunii Europene datorită numărului important de instituții ale acesteia ce își desfășoară activitatea aici este împânzită de muzee și atracții turistice. Le voi prezenta mai jos doar pe cele pe care le-am vizitat.

Grand Place

Punctul central din Bruxelles este o adevărată capodoperă arhitecturală. Fiind înconjurat de fostele case ale breslelor nu vei știi la ce clădire să-ți oprești privirea. Primăria, Maison de Roi care găzduiește astăzi muzeul costumelor, sediul breslei berarilor, al luntrașilor, al brutarilor sau măcelarilor sigur te vor atrage prin impozanța și frumusețea lor. Dacă vrei să te resfeți poți lua masa la unul dintre faimoasele restaurante: Le Roy d'Espagne sau Le Chaloupe d'Or care încearcă să refacă atmosfera de altădată.


Catedrala Sf. Michael și Sf. Gudula

Cea mai mare și mai frumoasă catedrală din Bruxelles a fost contruită pe parcursul a trei secole începând cu 1226. Interiorul său este impresionant, decorat cu vitralii din secolul XVI. Intrarea este gratuită, deci vă sfătuiesc să nu o ratați.


Galeriile regale Saint-Hubert

Construit în 1847, acesta a fost primul centru comercial acoperit din Europa, rămânând și acum unul dintre cele mai elegante. Ciocolaterii renumite precum Leonidas , Godiva sau altele le poți întâlni aici pe acest pasaj deosebit.

Manneken-Pis

O statuie din bronz înfățisând un băiețel care urinează pare că a devenit simbolul orașului Bruxelles. De ce? Nu aș putea să vă spun dar costumațiile sale sunt expuse la muzeul costumelor din Grand Place. În funcție de orarul afisat lângă fântână îl puteți vedea pe micul ștrengar îmbrăcat într-una dintre costumațiile sale.

Pavilionul chinezesc și Turnul Japonez

Moșteniri lăsate de regele Leopold care astăzi găzduiesc porțelanuri, armuri de samurai și vitralii Pavilionul chinezesc și Turnul japonez se află foarte aproape de Bruxelles.

Atomium

Aflându-se în afara orașului dar putându-se ajunge foarte ușor cu mijlocele de transport în comun, această machetă metalică ce înfățisează un cristal de fier a reprezentat Belgia la Expoziția Universlă din Bruxelles în 1958. De la ultimul etaj se poate admira panorama asupra orajului iar celelalte etaje oferă expoziții temporare.sau permanente.

Mini-Europa 

Parcul mini-Europa se află în apropiere de Atomium și prezintă fiecare stat european cu o clădire sau ceva reprezentativ. România este reprezentată de Palatul Mogoșoaia din care iese Dracula. Mmm, se pare că așa ne-au perceput belgienii :)). Parcul este o distracție atât pentru cei mari cât și pentru cei mici iar biletele puteți să le achiziționați împreună cu cele de la Atomium pentru a fi mai ieftine(24.5 eur/pers ambele distracții).


Parlamentul European

Politica UE nu pare un subiect foarte atrăgător pentru turiști dar, cu toate acestea o vizită la Parlamentul European s-ar putea să vă facă să vă răzgandiți.


Un altfel de Bruxelles

Capitala berii, a ciocolatei și a gofrelor

Dacă ajungi la Bruxelles nu trebuie să ratezi deliciile culinare. Ciocolaterii faimoase precum Godiva, Leonidas sau Neuhaus vă imbie să gustați și să vă bucurați papilele gustative cu ciocolată în diverse forme și arome.Faimoasele gofre(vafe) nu sunt nici ele de neglijat. Cu topinguri de ciocolată, frișcă sau diverse fructe sigur te vor cuceri. Acestea au fost inventate de belgieni și erau asociate cu sărbătorile, astăzi, le găsești peste tot.Cine iubește berea, aici e raiul său. Sute de sortimente de bere, cu arome diverse de la dulce până la amar vor reuși să multumescă și cea mai pretențioasă persoană în materie de bere. În trecut, cele mai bune sortimente de bere belgiană erau produse de călugării trapiști. Acum, această bere este produsă la scară largă și vă recomad să o degustați. Chimay, Rochefort, Lambic, Duvel, Kriek etc încercați și vedeți care vă place mai mult. Aveți grijă la cantitatea de alcool, deși nu găsești sticle de bere mai mari de 33cl unele ating chiar 10% alcool (ex. Rochefort 10). Pentru doamne recomand berile cu aromă de fruct: Kriek cu cireșe, Lambic Framboise sau Lambic Peche cu zmeura respectiv piersici. Oricum, sunt sigură că fiecare își va desoperi berea preferată aici.


Am vorbit mai mult despre desert și bere însă nici bucătăria belgiană nu este de neglijat. Cartofii prăjiți belgieni cică sunt cei mai buni din lume și tind să cred acest lucru după ce i-am degustat. De asemenea, scoicile, crustaceele și peștele au un rol important în gastronomia belgiană. Carnea de vită este servită în mod impecabil iar o specialitate foarte gustoasă este chicons au gratin, andive belgiene învelite în suncă și coapte în sos cremos de brânză.


Capitala statuilor bizare

Se pare că locuitorii orașului Bruxelles au simțul umorului foarte bine dezvoltat și l-au materializat prin diverse statui bizare pe care le gasești aproape la fiecare colț de stradă. Pe lângă Manneken-Pis, băiețelul pișăcios se pare că există o întreagă familie. Varianta sa feminină, Jeanneke Pis făcuse cistită se pare de această dată și nu era expusă însă pe cățelul lor, Zinneke Pis am reușit să-l găsim.


Statuia lui Everard 't Serclaes cică aduce noroc iar toți turiștii se îmbulzesc să o atingă :)) poate, poate. Lângă galeriile Saint-Hubert un domn bine din bronz se odihnește pe o fântână și își mângâie liniștit cățelul. Pesemne o așteaptă pe Madame Chapeau care s-a rătăcit mai încolo cu ale sale cumpărături. Acestea sunt doar câteva exemple, dar orașul este împânzit și cu siguranță le veți remarca.

Sper că v-a plăcut ce ați citit. Mai multe poze regăsiți în albumul Belgia de mai jos de pe facebook. Zi cu zâmbet și soare în suflet vă doresc!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Dragi cititori,

Aștept de la voi un comentariu referitor la articol, o idee de vacanță sau diverse sugestii, așa nu vă sfiiți să-mi transmiteți gândurile voastre :).