Prima dată pe Val de Loire

Niciun comentariu

Este a treia oară când merg la Paris. De fiecare dată îl găsesc frumos, plin de șarm și încântător, însă de această dată am reușit să vizitez mai mult în afara lui și anume o mică parte din frumoasa Vale a Loirei. 

Spun o mică parte deoarece am vizitat doar două dintre cele șaptezeci și două de locuri ce se înscriu pe lista completă a obiectivelor turistice de pe așa numita vale a regilor, listă pe care o regăsiți aici.

Château de Chambord

Castelul Chambord este cel mai mare, impunător și renumit castel de pe Valea Loirei. Castelul, a fost construit în inima celui mai mare parc forestier închis din Europa (5441mp) din ordinul regelui François Ier între anii 1519 și 1547. Are 365 de camere care sunt mari, spațioase și încălzite de șeminee. Pe lângă camere, castelul mai are o bucătărie,o capelă și o sală de teatru. Lângă castel sunt grajdurile și grădina. În prezent castelul este în proprietatea statului francez și este muzeu fiind admirat pentru arhitectura sa renascentistă. 


Piesa de rezistență a castelului este scara dublu spiralată care deservește cele trei etaje ale castelului.
Aceasta este realizată prin imbricarea a două scări elicoidale în jurul unui nucleu central îngust. Ce e foarte interesant că două persoane care urcă această scară, fiecare pe câte o parte, pot să se zărească prin deschizăturile efectuate în nucleu dar de întâlnit nu se întâlnesc niciodată! Ingenizitatea scării sugerează că Leonardo da Vinci, care a venit din 1516 în Franța la cererea lui François Ier, ar putea fi unul dintre cei care au inspirat acest proiect.


După ce ati vizitat camerele spațioase și frumos decorate puteți ajunge pe terasele castelului care oferă atât un spectacol al acoperișurilor, o simbioza ciudată a stilului gotic flamboiant și a Renașterii italiene redată de artizani francezi, cât și o panoramă minunată asupra domeniului Chambord.

Interior castel Chambord
Vedere de pe terase

Pe lângă vizitarea castelului, gazdele ne propun și alte activități de relaxare precum: spectacolul ecvestru denumit François Ier - regele cavaler, plimbări cu caleașca, plimbări cu barca, plimbări cu bicicleta, toate detaliate pe http://www.chambord.org/.

De asemenea, puteți lua masa la unul dintre restaurantele de lângă castel ce servesc preparate tradiționale precum rață, vită sau melci acompaniate de un pahar de vin bun (preferatul meu este sauternes - un vin dulceag și foarte aromat). Pe lângă restaurante găsiți și producători locali de brânză de unde puteți achiziționa diverse sortimente precum: brânză de capră cu cenușă sau diverse mucegaiuri care de altfel sunt extrem de gustoase.  

Detalii utile:
Site:         www.chambord.org
Bilete:     11 EUR adult / 9 EUR redus
Program: 01.11-25.03 : 9.00-17.00 / 26.03-31.10 : 9.00-18.00

Château et Jardins de Villandry

Castelul și grădinile Villandry au fost cea de-a doua oprire a noastră. Construit în 1536 de Jean Le Breton, ministrul finanțelor, tot pentru François Ier, a fost cumpărat de Joachim Carvallo, străbunicul actualui proprietar în 1906. El a fost cel care a construit frumoasele grădini în stilul secolului XVI care sunt în perfectă armonie cu arhitectura castelului.


Proprietate privată, castelul dar mai ales grădinile sunt spectaculoase. Așa numitele grădini ale dragostei celebrează: dragostea tandră prin formele de inimă perfectă; dragostea pasională prin formele ascuțite și intercalate; dragostea schimbătoare prin forme geometrice diverse și dragostea tragică prin forme de genul săbiilor.

Interior castel Villandry

Gradinile Villandry

Detalii utile:
Site:         www.chateauvillandry.fr
Bilete:     10.5 EUR adult / 6.5 EUR redus
Program: grădinile : 9.00-17.00 / castelul : 9.30-17.30

Incursiunea noastră pe frumoasa Vale a Loirei se încheie aici. Data viitoare sperăm să vizităm și alte castele despre care să vă povestim. Până atunci nu uitați să ne urmăriți pe pagina noastră de facebook Escapade In Lume.

O seară frumoasă vă doresc!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Dragi cititori,

Aștept de la voi un comentariu referitor la articol, o idee de vacanță sau diverse sugestii, așa nu vă sfiiți să-mi transmiteți gândurile voastre :).