City break la Istanbul

Niciun comentariu


Ultima escapadă internațională din 2015 a fost a fost perfectă pentru  o frumoasă întâlnire cu lumea orientală. Deși este a doua oară când merg în Turcia, despre prima escapadă v-am povestit mai de mult pe www.ghiduri-turistice.info, am rămas din nou fascinată de tot ce am descoperit, de această dată la Istanbul.


Istanbul este un amestec de arome și sunete impregnat în personalitatea a două continente.
Iată în cele ce urmează cum ne-am petrecut timpul și ce am vizitat  în capitala a două dintre cele mai mari imperii ale omenirii: Bizantin și Otoman.

Palatul Topkapi


Acest palat a găzduit de-a lungul timpului sultani, zeci de soții, sute de concubine și mii de slugi. Adăpostește mai multe pavilioane, curți interioare, porți impresionante și un harem rămas aproape intact. Nu trebuie să ratați Sabia lui Ștefan cel Mare, pe al cărui mâner apar stema Moldovei, capul de bour și inscripția în slavonă ”Io Ștefan Voievod al Țării Moldovei”.

Sitehttps://muze.gen.tr/muze-detay/topkapi
Orar: Mi - L 9:00-17:00 
Preț: 30 TRY + 15 TRY (muzeu + harem)


Sfânta Sofia - Hagia Sofia - Aya Sofya


Acest monument vechi de 1500 de ani a văzut totul: o biserică transformată în moschee și apoi într-unul dintre cele mai mari muzee din lume. Înăuntru veți găsi o sinteză a artei creștine și islamice, reflectată în mozaicurile vechi de pe pereții acestui spațiu imens. Mozaicuri creștine și simboluri islamice se regăsesc laolaltă în această minune arhitecturală a lumii.

Sitehttps://muze.gen.tr/muze-detay/ayasofya
Orar: Ma - D 9:00-16:00 
Preț: 30 TRY 

Moscheea Albastră

Culoarea cerului, bleu, azuriu... o simfonie de albastru! Lumina reflectă fiecare nuanță a culorii atunci când întâlnește pavajul vechi al acestei moschei, una dintre cele mai venerate în Islam. Moscheea este amplasată într-un complex mai amplu care include un bazar acoperit, băi turcești, bucătării publice, un spital, școli, un caravanserai și mausoleul Sultanului Ahmet. La intrare trebuie să te descalți iar femeile trebuie să aibă neapărat capul acoperit.

Site: bluemosque.co
Orar: sâmbătă-joi, 08:30-12:30, 14:00–16:30 și 17:45–18:30; vineri 14:30–16:30 și 17:45–18:30
Preț: gratis

Marele Bazar 

Vânzătorii din bazar sunt mereu în căutarea unui profit mare. Dacă vreți bijuterii strălucitoare, modă turcească și orice alt suvenir turistic, Marele Bar are peste 3000 de magazine în zeci de alei acoperite. Una dintre cele mai mari și vechi piețe, acesta este și un loc perfect pentru a exersa arta negocierii: niciodată să nu acceptați prima ofertă! Turcii sunt mari negociatori și vor încerca să te atragă prin fel de fel de tertipuri pentru a le cumpăra marfa.

Site: grandbazaaristanbul.org
Orar: L-S 09:00 -19:00
Preț: gratis

Bazarul egiptean - Bazarul de mirodenii

Mai repede decât ați spune „Spice Girls”, acești „Spice Boys” din piață vă vor învălui în mirosuri parfumate! Aici găsiți de la iasomie la ienupăr și toate mirodeniile din acest registru, la vânzătorii din una dintre cele mai vechi și mari piețe din lume. Căutați uleiuri aromate egiptene, șofran iranian și caviar rusesc. Este un fel de Națiunile Unite al mirosurilor!

Site: misircarsisi.org
Orar: L-S 08:00 -19:00
Preț: gratisPalatul Dolmabahçe


Apartamentele cu 285 de camere sunt greu de obținut, dar exact asta și-a dorit sultanul Abdülmecid. În 1856, el s-a mutat aici împreună cu soția, copiii, hamsterul și încă 6 sultani. Construit într-un amestec de influențe baroce, rococo și neoclasice, Dolmabahçe este dotat cu 68 de toalete, 6 hamamuri, zeci de candelabre opulente, propriul turn cu ceas ... și WiFi. Fațada sa de marmură are o lungime de 284 de m și se vede superb de pe apă.

Sitehttps://www.millisaraylar.gov.tr/en/saray-kosk-ve-kasirlar/dolmabahce-sarayi
Orar: M, Mi, V-D 09:00 -16:00
Preț: 40 TRY (vizită ghidată muzeu + harem)

Bazilica cisternă

În cea mai adâncă și întunecată liniște, sub Piața Sultanahmet, se găsește o relicvă uimitoare salvată din oceanele timpului. 7000 de sclavi au trudit la construirea acestor caverne subterane, care arată ca o biserică îngropată. Interiorul este fascinant: 9700 mp de coloane de marmură, unele având în vârf figuri mitologice romane și iluminat ambiental pentru zei! Nu ratați ciudatele Meduze sculptate, preluate de pe construcții mai vechi.

Site: yerebatan.com
Orar: zilnic 09:00 -17:30
Preț: 20 TRY Piața Taksim

Piața Taksim poate fi asociată cu recentele revolte politice, dar o vizită aici arată o altă imagine. Piața este inima Istanbulului modern și principalul nod de transport. Aceasta este și o zonă populară de agrement, înconjurată de magazine, restaurante și cafenele locale. Traversați orașul cu tramvaiul istoric pentru a simți nostalgia vechiului Istanbul.

Turnul Galata

Cei închiși aici în epoca otomană își imaginau cum ar zbura peste Bosfor spre libertate. Secole mai târziu, Hezarfen Ahmet Celebi a fost primul aviator care a zburat cu aripi artificiale pe malul anatolian. Azi, Turnul Galata este celebru pentru vederea panoramică de 360° la oraș și pentru restaurantele sale cu divertisment.

Site: ibb.gov.tr
Orar: zilnic 09:00 -20:00
Preț: 20 TRY 


Croazieră pe Bosfor

O croazieră pe Bosfor este relaxantă și vă oferă ocazia să admirați orașul de pe puntea vasului. Vei porni pe lângă malul european și te vei întoarce pe lângă cel asiatic descoperind importante atracții turistice.

Cam atât am reușit să vizităm în Istanbul însă Istanbulul nu e doar despre obictive turistice, trebuie să degustați și ale sale preparate culinare (vedeți mai multe în articolul Delicii turcești). Dacă v-a plăcut nu uitați să dați like și share articolului nostru pe rețelele de socializare.

Un sfârșit de săptămână plin de culoare  și voie bună vă doresc!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Dragi cititori,

Aștept de la voi un comentariu referitor la articol, o idee de vacanță sau diverse sugestii, așa nu vă sfiiți să-mi transmiteți gândurile voastre :).