Parcul IOR într-o zi de toamnă însorită și la aniversarea a 50 de ani

Niciun comentariu

Vremea frumosă de toamnă ne-a îmbiat astăzi să mergem în Parcul IOR din București. Ne întoarcem aici de fiecare dată cu plăcere deoarece, personal, ni se pare cel mai frumos parc din București la ora actuală.


Ne plimbăm agale pe lângă Lacul Titan admirând pescărușii și rațele ce planează și aterizează pe lac. Copacii multicolori ce se reflectă în apă completează frumos tabloul. Ne continuăm plimbarea trecând pe lângă Gara Amsterdam unde oprește trenulețul european ce te plimbă în întregul parc iar mai apoi ne oprim la Grădina cu Păuni.


Urcăm spre esplandă și Foișorul de lemn, mergem și admirăm Calul Titanilor și Globul Pământesc. Ne continuăm plimbarea din nou pe lângă lac și facem un ocol prin Insula Artelor frumos amenajată. Continuăm cu Grădina Botanică, o mini-seră cu flori frumoase amenajată chiar în parc.Ne continuăm turul și aflăm că anul acesta parcul a împlinit 50 de ani de la înfiintare și este sărbătorit astăzi prin diverse activități. Primim și un pliant cu o listă de curiozități legate de parc pe care le regăsiți mai jos:

Parcul IOR ...

... își datorează numele platformei industriale Întreprinderea Optică Română, aflată în vecinătatea parcului

... este format din două parcuri: Parcul Alexandru Ioan Cuza și Parcul Titan-Parcul Artelor, despărțite de Podul Liviu Rebreanu

... este al doilea ca mărime din București, având aproximativ 82 de hectare

... este ocupat în proporție de o pătrime de Lacul Titan care are aproximativ 19 hectare

... are cinci insule: Insula Pensionarilor, Insula Rațelor, Insula Pescarilor, Insula Cățeilor și Insula Artelor

... există o insulă solitară, Insula Rațelor, ecosistem special cu păsări sălbatice

... este singurul din țară unde există o insulă în exclusivitate recreerii câinilor și stăpânilor acestora, Insula Cățeilor

... are o insulă destinată pescarilor, unde accesul este permis fără achitarea vreunei taxe

... a fost amenajat în patru etape: 1965-1970, 1970-1975, 2000-2012, 2012-2015

... are cea mai înaltă statuie metalică din București, Calul Titanilor realizată de Centrul Cultural Casa Artelor în anul 2013

... are singura sculptură cinetică din capitală, Globul Pământesc Rotativ, cu diametrul de 6m

Mai jos regăsiți harta parcului cu toate punctele de interes pusă la dispoziție de același pliant. Nu vă rămâne decât să luați la pas parcul și să descoperiți tot ce vă pune la dispoziție :).


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Dragi cititori,

Aștept de la voi un comentariu referitor la articol, o idee de vacanță sau diverse sugestii, așa nu vă sfiiți să-mi transmiteți gândurile voastre :).