Vacanță în Maroc - partea a II - a
cu Ina Iovițoiu

3 comentarii


Sunt Ina, am 27 de ani și dacă ar fi să fac un singur lucru pentru tot restul vieții mele, aș alege fără ezitare să călătoresc. Oriunde, oricând. Am avut până în prezent oportunitatea de a vizita numeroase destinații în peste 10 țări europene, în interes profesional sau în concedii și consider că fiecare călătorie este o sursă de inspirație, o experiență ce-și lasă amprenta asupra mea și mă îmbogățește sufletește.


După noaptea fascinantă despre care v-am povestit în prima parte, înapoi pe cămile și înapoi la Marrakesh, pentru că urmează o nouă aventură, de data aceasta la malul Atlanticului, în micuțul orașel Essaouira, aflat de asemenea pe lista patrimoniului UNESCO, desprins parcă din vederile grecești.

Coloritul acestui mic port unde se ține la începutul fiecărei veri festivalul muzical Gnaoua ce atrage 450.000 de turiști la fiecare ediție este cu totul diferit de orașul specific marocan Marrakesh. Nuanțele de albastru și verde marin contrastează cu albul clădirilor, iar senzația oferită este una europeană, în ciuda străzillor înguste ale orașului vechi ce formează un bazar în sine.

Aici există și localuri ce servesc vin franțuzesc sau bere, spre deosebire de restul țării, foarte conservatoare în religia musulmană, unde băuturile alcoolice lipsesc cu desăvârșire sau sunt prohibitiv de scumpe. În schimb iarba este ieftină și omniprezentă, iar la un moment dat, în Essouira, am fost abordați chiar cu o oferta de Special K (eufemism pt cocaină).
Portul este împânzit de pescăruși ce așteaptă lacomi bărcile pescarilor încărcate de captura zilei, deci atenție la „noroc”, căci este imposibil să te ferești într-o asemenea densitate de zburatoare. J.
Fluxul mușcă din ce în ce mai mult din plajă cu fiecare val, în unele zile atracția lunii poate ajunge și la 3 metri înălțime, surprinzându-i pe  turiștii aflați pe nisip.


Nemărginirea oceanului e copleșitoare, iar excursia în Essaouira s-a dovedit a fi una de neuitat.

Intrebare: Unde se duc berzele când pleacă în țările calde?
Răspuns: Lângă Rabat, în grădinile vechiului palat regal, pe care am avut ocazia să-l vizităm într-o altă excursie ce cuprindea capitala Marocului și Cassablanca.

Nu am petrecut mult timp aici, ci doar cât să ne facem o impresie sumară despre fiecare dintre ele.
În modernul Rabat, am vizitat de asemenea Mausoleul din marmură albă al lui Mohammed al V-lea și turnul lui Hassan al II-lea, lângă moscheea Ahl Fass.
La Cassablanca ne regăsim din nou pe malul oceanului, lângă moscheea Hassan al II-lea și admirăm în depărtare celebrul far, amintindu-ne de Humphrey Bogart și Ingrid Bergman.
Cassablanca este cel mai modern oraș al Marocului, drept dovadă avem multitudinea de terase și cluburi de pe faleza animată după lăsarea serii ce ne duc cu gândul la riviera franceză.


Însă deja este târziu, și plecăm înapoi spre Marrakesh, pentru ca următoarea zi va fi ultima petrecută în Maroc. 

Ziua începe cu o experiență-spa la hammam, unde ne delectăm cu băi fierbinți, scrub profesionist și un masaj relaxant bine-meritat după atâtea zile de drum și excursii.

În continuare, profităm de o plimbare lejeră în Medina pentru a achiziționa suveniruri al căror preț sigur nu l-am negociat eficient,  și ne îndreptăm către Palatul Bahia. Acest edificiu în stil maur început în secolul XIX de către Si  Moussa, vizir al sultanului, și terminat 3 decenii  mai târziu de către sclavul devenit vizir Abu „Bou” Ahmed ne întâmpina cu arcade, coloane, fântâni și o curte interioară bogat decorate cu mozaicuri minuțioase. Însă singurul lucru care ne oprește să ne transpunem în totalitate în atmosfera de 1001 de nopți este absența mobilierului în cele 150 de încăperi, care cuprind chiar și un harem pentru cele 4 soții și 24 de concubine ale vizirului.


După-amiaza ne gasește în grădinile Majorelle, denumite după creatorul lor, pictorul francez Jacques Majorelle în anii 20, unde culorile electrice ale aleilor și edificiilor străjuiesc o vegetație bogată compusă din cactuși, bambus, palmieri, agave, ferigi, cocotieri etc. Aceste grădini, deși micuțe, sunt ca o gură de aer proaspăt în Marrakesh-ul modern, ascunse de privirile trecătorilor pe o străduță laturalnică. 

Surpriza vizitei o constituie un memorial dedicat lui Yves Saint Laurent ascuns printre vegetația luxuriantă. Se pare că faimosul creator de modă a achiziționat grădina în anul 1980 alături de Pierre Berge, co-fondatorul Yves Saint Laurent Haute Couture House, după ce s-au îndrăgostit de acest colț verde al Marrakeshului într-o vizită din anul 1966. Pe lângă grădina Majorelle, aceștia au achiziționat și Vila Oasis din vecinătatea proprietății, destul de neașteptat având în vedere alegerile de viață libertine ale celor doi parteneri, în neconcordanță cu tradiționalismul islamic predominant în Maroc, în special în acele vremuri.


Marocul impresionează prin simplitate, este o lume aparte a cărei vibrație este foarte diferită de cea emanată de tărâmul european. Spre Maroc trebuie să pornești cu mintea și inima deschise, fără vreo judecată de valoare cladită anterior și să-l lași să te întâmpine și să te surprindă plăcut prin autenticitate, tradiționalism, naturalețe, vivacitate. Trăgand linie, este o trăire unică ce merită experimentată o dată în viață.


3 comentarii :

 1. Pare magnific din poze și cuvinte... Abia aștept să ajung și eu acolo, poate în Septembrie.

  RăspundețiȘtergere
 2. Hello, Ina!

  O curiozitate: ajung pentru cateva zile in Casablanca si Rabat, on a low budget. Cam care sunt preturile la mancare?

  Merci!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O masa costa intre 150 si 250 de dirhami, adica aprox 14-22 de euro. In Casablanca pe faleza posibil sa fie mai scump :)

   Ștergere

Dragi cititori,

Aștept de la voi un comentariu referitor la articol, o idee de vacanță sau diverse sugestii, așa nu vă sfiiți să-mi transmiteți gândurile voastre :).