Vatican - Piazza și Basilica San Pietro - impozanță, spiritualitate și cultură

Niciun comentariu

Tocmai ne-am întors dintr-o mică vacanță la Roma și așa cum v-am obișnuit de fiecare dată o să încep să vă povestesc cum a fost aici, ce ne-a plăcut cel mai mult, de ce am fost impresionați și totodată și câteva sfaturi practice. V-ați dat seama încă din titlu că vom vorbi despre Vatican. DA! Acolo ne-a plăcut cel mai mult, ne-am simțit cel mai bine și am petrecut o zi minunată. În articolul de astăzi vă voi dezvălui însă doar prima parte a vizitei și anume cea din piața și biserica San Pietro (Sfântul Petru). Stați liniștiți, urmează în curând și a doua parte :).

Am ajuns la Vatican făcând o plimbare de la hotel, pentru că asta ne place cel mai mult când ajungem într-un oraș, să-l străbatem pe jos pentru a descoperi și a lua contact cât mai mult cu ceea ce reprezintă el. Ne-am rezervat o întreagă zi pentru cel mai mic stat din lume din punct de vedere al suprafeței (aproximativ jumătate de kilometru pătrat) dar și al numărului de locuitori și cred că am fost inspirați deoarece tocmai seara târziu ne-am îndurat să plecăm de aici și să-l lăsăm în urmă.

Trecând podul Vittorio Emanuelle II, depărtându-ne de Tibru și urmând drumul pe Via della Conciliazione ajungem în Piazza San Pietro, una dintre cele mai frumoase piețe. O mulțime de oameni așteptau deja încolonați pentru a vizita frumoasa și impozanta biserică San Pietro. Perspectiva pe care ne-a oferit-o intrarea în piață este unică: biserica întinzându-și brațele (colonadele lui Bernini) pentru a cuprinde parcă cât mai mulți credincioși.

După aproximativ 40 de minute la coadă (deși pare mult nu prea ne-am dat seama când a trecut timpul deoarece am admirat tot ceea ce ne înconjura) am reușit să trecem de filtrul de bagaje și să ajungem în Basilica San Pietro. Pe cât de impozantă este la exterior pe atât de maiestuoasă este în interior.
Cea mai mare biserică din lume ne-a lăsat cu ”gura căscată” la propriu. Am putut să ne plimbăm în voie și să o admirăm în detaliu. Intrarea este gratuită în biserică și poți să zăbovești atât timp cât dorești. Unele părți sunt închise turiștilor, acestea fiind amenajate doar pentru cei care doresc să se roage însă acestea nu sunt numeroase iar biserica oferă atât de multe.
Tot în interiorul bazilicii San Pietro puteți admira tezaurul ce cuprinde diverse veșmite papale și multe alte comori folosite de biserică încă de la începuturi.
Dacă tezaurul nu este un ”must” pe care vi-l recomand să-l vizitați, să urcați în domul bisericii vă recomand cu cea mai mare căldură. Veți urca în două etape:
- prima etapă vă va duce aproape de acoperișul interior al cupolei pentru ai admira pictura
- a doua etapă vă va duce exact în vârful său, în exterior.
Priveliștea care vi se va afișa în fața ochilor este una superbă: Piazza San Pietro și grădinile Vaticanului sunt splendide văzute de aici, de sus. Trebuie să aveți în schimb condiție fizică foarte bună deoarece trebuie să urcați muuulte scări care se îngustează pe măsură ce vei înainta. Sus vei vedea o panoramă de 360 de grade asupra frumosului oraș și nu vei știi exact dacă răsuflarea ți-a fost luată de la atâtea scări pe care le-ai urcat sau de la priveliștea din vârful domului. Zăbovește aici cât poți de mult pentru că la întoarcere te vor aștepta la fel de multe scări *:P tongue.

După ce am coborât din cupolă noi am mai admirat încă o dată interiorul bisericii pentru că nu ne fusese îndeajuns prima dată iar apoi am pornit plini de curiozitate spre Muzeele Vaticanului și Capela Sixtină pe care le vom descoperi împreună în următorul articol.

Vă invit să rămâneți până seara în zona pieței San Pietro deoarece pe înserat atât biserica cât și piața sunt foarte frumos luminate.
Ca să încheiem articolul într-o notă optimistă vă doresc o zi frumoasă, să aveți parte de cât mai multe călătorii și nu uitați dacă v-a plăcut articolul să-l împărtășiți și prietenilor voștri pe facebook sau alte site-uri de socializare!


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Dragi cititori,

Aștept de la voi un comentariu referitor la articol, o idee de vacanță sau diverse sugestii, așa nu vă sfiiți să-mi transmiteți gândurile voastre :).