Mănăstirea Curtea de Argeș

Niciun comentariu

Weekend-ul trecut am fost într-o mică escapadă prin țară și aș vrea să vă povestesc ce am vizitat și ce ne-a plăcut cel mai mult. Pentru că am avut la dispoziție doar două zile traseul a fost următorul: București - Manăstirea Curtea de Argeș - Cetatea Poienari - Barajul Vidraru - Mănastirea Horezu - București.


--- Mănăstirea Curtea de Argeș ---
În acest articol vă voi povesti despre prima oprire și anume Mănastirea Curtea de Argeș. Am plecat din București plini de voie bună împreună cu o gașcă de prieteni și după aproximativ două ore de condus am ajuns la primul obiectiv turistic. Am fost la Mănăstirea Curtea de Argeș când eram în școala primară dar nu îmi mai aminteam mare lucru. Am ajuns. Lume multă, dar nu prea multă agitație, din difuzoare se auzeau cântece bisericești care umpleau atmosfera de o anume candoare. Mănăstirea se înălța falnică printre brazi înalți și flori multicolore.

--- Detaliu de pe fațada Mănăstirii Curtea de Argeș ---

--- Detaliu de pe fațada Mănăstirii Curtea de Argeș ---
Ea a fost construită de Neagoe Basarab (1512 - 1517) pe locul vechii mitropolii (1359). Pictura interioară, realizată de zugravul Dobromir, a fost terminată în anul 1526, în timpul domniei lui Radu de la Afumați. Ea este păstrată fragmentar în Muzeul Național de Artă din București. Reparată de câteva ori, biserica a fost restaurată (1875 - 1886) de arhitectul francez André Lecomte du Noüy, discipol al lui Eugène Viollet-le-Duc, care i-a adus și unele modificări care au diminuat valoarea istorică a monumentului. Construită din piatră fățuită și profilată, biserica are un plan triconc, inspirat din planimetria bisericii Vodița II, reluat ulterior și în alte construcții (mitropolia din București, biserica fostei mănăstiri Cotroceni, mănăstirea Tismana etc.).

--- Parcul Mănăstirii Curtea de Argeș ---

--- Parcul Mănăstirii Curtea de Argeș ---
Prețul biletului este unul modic și anume 2 lei iar de la intrare vei putea vedea în fiecare dintre cele două părți mormintele regilor și reginelor României (Carol I și Elisabeta; Ferdinand și Maria) deoarece Mănăstirea Curtea de Argeș este și necropolă regală începând cu 1914. În interior, pe lângă zugrăveală executată în ulei de pictorii francezi F. Nicolle, Ch. Renouard și de românul N. Constantinescu din Curtea de Argeș, pe lângă panourile votive, mormintele ctitorilor făcute din marmură, bronz aurit și onix, pe lângă icoanele ei lucrate în mozaic, atrage atenția, ca o excepțională realizare sculpturală, grupul celor 12 coloane, original ornamentate floral, reprezentând pe cei 12 Sfinți Apostoli; aceste coloane dau cu adevărat o impresie de viu și mers aievea.

--- Grupul celor 12 coloane reprezentând cei 12 Apostoli ---

--- Mormintele regești ---

Se spune că în țară bisericile cu turlele răsucite precum cele ale Mănăstirii Curtea de Argeș se numără pe degetele de la o mână de aceea vă recomand dacă sunteți prin preajmă să mergeți să o vizitați.

--- Mănăstirea Curtea de Argeș ---
Detalii despre următoarele opriri vă voi povesti în articolele următoare așa că vă invit să ne urmăriți îndeaproape.

Dacă v-a plăcut articolul împărtășiți-l cu cei dragi pe Facebook sau alte canale de socializare.

Să aveți o seară faină!

Surse utile:

[1] http://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_Curtea_de_Arge%C8%99

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Dragi cititori,

Aștept de la voi un comentariu referitor la articol, o idee de vacanță sau diverse sugestii, așa nu vă sfiiți să-mi transmiteți gândurile voastre :).