De la Poienari la Vidraru

Niciun comentariu

În ultimele articole v-am povestit cum a fost la Mănastirea Curtea de Argeș și la Cetatea Poienari. Acum a venit rândul să vă povestesc cum am petrecut la Vidraru. Doar 9 kilometri desparte Cetatea Poienari de Barajul Vidraru, care a fost cea de-a treia oprire dar și ultima pe ziua de sâmbătă.


Am ajuns repede deși nu prea poți să mergi cu viteză din cauza curbelor multiple dar și a pietrișului de pe carosabil care sare și lovește portierele mașinii. Am parcat până în intrarea în tunel deoarece era multă agitație dincolo și am luat-o apoi la pas. Lume multă și agitație pe măsură. Peisajele la fel de frumoase ca la Cetatea Poienari, poate chiar mai frumoase deoarece lacul, cerul și munții se contopeau frumos la orizont.Ca să nu ne pierdem antrenamentul la urcat scări am mers sus la Monumentul Electricității sau Statuia lui Prometeu care a fost realizată de sculptorul Constantin Popovici(1938 – 1995) în anul 1965 și îl înfățisează pe Prometeu cu fulgerul în mână, ca simbol al electricității. În drumul nostru ne-am făcut și un mic prieten maroniu și tare fâșneț - o șopârlă iar când am ajuns sus respirația ni s-a luat; nu știu dacă de la urcuș sau de la priveliștea minunată din fața ochilor. De aici, de sus peisajele sunt cele mai faine.


Ca să ne mai relaxăm puțin am optat să ne plimbăm cu barca pe lac. Contra sumei de 10 ron/persoană poți beneficia de o plimbare de o jumătate de oră pe lacul de acumulare Vidraru și poți să te desprinzi de agitația de la mal. Acolo, în larg, se aude doar clipocitul apei și șuieratul vântului.


Pentru cei care sunteți interesați de mai mult găsiți mai jos câteva detalii tehnice legate de baraj pe care le-am preluat de pe wikipedia.

”Lacul Vidraru este un lac de acumulare, creat în anul 1965 în județul Argeș, pe râul Argeș, pentru producția de energie electrică, irigații și prevenirea inundațiilor. De asemenea, lacul și instalațiile adiacente sunt folosite pentru recreere, turism și sporturi.
Situat între Munții Frunții și Masivul Ghițu, lacul adună apele râurilor Capra, Buda și ale câtorva afluenți direcți (Râul Doamnei, Cernatul și Vâlsanul, Topologul, râul Valea lui Stan și Limpedea), cu un debit total de cca 5,5 m3/s.
Suprafața totală a lacului este de 893 ha, lungimea de 10,3 km, lațimea maximă de 2,2 km în zona Valea Lupului – Călugărița și o circumferință de 28 km.
Adâncimea maximă a apei este de 155 m lânga barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri. Volumul apei este de 465 milioane mł. Nivelul normal de retenție este de 830,00 metri deasupra nivelului mării (mdM).
Construirea barajului Vidraru a durat cinci ani și jumătate începând în anul 1960. Pentru această realizare au fost necesare 42 km de tunel subteran, au fost excavate 1.768.000 de m3 de rocă, din care aproximativ 1 milion în subteran, s-au turnat 930.000 m3 de beton din care 400.000 de m3 în subteran și, de asemenea, au fost instalate 6300 de tone de echipament electromecanic.
La data de finalizare acesta s-a situat, măsurat la înălțime, aproximativ pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume.”

Am petrecut câteva ore la Vidraru, apoi după o zi plină ne-am întors și ne-am cazat la Vila Deea unde am întâlnit niște proprietari foarte amabili. Camerele au fost curate și dotate corespunzător, deci vă recomand cu încredere să înnoptați aici. Vila este situată cam la 2 km de Cetatea Poienari, la stradă iar din curte se vede în depărtare cetatea cu al ei steag fluturând în vânt. Tariful a fost de 80 de ron/noapte. În încheiere vă recomand să priviți seara cerul care vă va oferi un spectacol înstelat :).

Cam atât din această locație, următoarea zi am fost la Mănăstirea Horezu despre care vom povesti în curând :).

Dacă v-a plăcut articolul nu uitați să-l împărtășiți cu cei dragi pe Facebook sau alte canale de socializare.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Dragi cititori,

Aștept de la voi un comentariu referitor la articol, o idee de vacanță sau diverse sugestii, așa nu vă sfiiți să-mi transmiteți gândurile voastre :).