Grădina Botanică: alternativă la parcurile aglomerate din București

Niciun comentariu

După o zi de stat la birou simți nevoia să ieși în natură și te rupi puțin de cotidian. Asta mi s-a întâmplat mie astăzi și încercând să caut un locșor în mult-aglomerata nostră capitală mi-am adus aminte că la mai puțin de 20 de minute de locul unde lucrez este Gradina Botanică "Dimitrie Brândză". Am fost de multe ori aici, în special primăvara, în weekend iar după prânz era destul de aglomerat. Acum (era ora 18.30) spre surprinderea mea era pustiu, ne-am întâlnit cu mai puțin de 10 persoane; ceea ce a fost perfect și exact ceea ce căutam.

Într-adevăr grădina nu este exploatată la maximum de cei care o gestionează și nu seamănă nici pe departe cu ce găsim în vest  însă este o alternativă bună la parcurile bucureștene care devin neîncăpătoare în zilele frumoase. Taxa de intrare de doar 5 ron îți permite să petreci câteva ore de relaxare printre flori și în mijlocul vegetației.


Încă de la intrare am fost întâmpinați de flori, unele pe trecute, altele proaspete și frumos parfumate iar printre arbuști și copaci bine ancorați se înălța falnică și totodată bătută de vreme statuia lui Dimitrie Brândză, medic, naturalist și botanist român, membru titular al Academiei Române. El este cel care a fondat Grădina Botanică din București, care astăzi îi poartă numele.

Hoinărind mai departe pe aleile rudimentare ajungem la ceea ce se numește grădina italiană. Zona este organizată în forme geometrice este localizată în imediata apropiere a Institutului Botanic, între doua alei cu castani impunători și platani tineri. Sectorul este reprezentat de un parter gazonat, de formă dreptunghiulară, prevăzut cu extremități rotunjite. În centrul grădinii italiene este situat un bazin, având de asemenea formă dreptunghiulară și fiind străjuit de o parte și de alta de forme globuloase mari. Prin caracteristicile construcției sale, bazinul oferă un spatiu optim de dezvoltare atât pentru unele specii de plante acvatice (Ceratophyllum demersum, Potamogeton sp., Nymphaea alba, Alisma plantago-aquatica), cat si palustre (Butomus umbellatus, Iris pseudacorus, Lythrum salicaria, Typha angustifolia, Sparganium ramosum, Mentha aquatica etc.). Prin amplasare, deschidere, eleganța indusă de geometria aranjamentelor vegetale, acest sector oferă vizitatorilor un loc de repaus plăcut și relaxant.Trecând pe Aleea Lămâiței ajungem la Rosarium, un sector în care trandafirii uimesc prin diversitatea formelor și culorilor, ocupă o suprafață de aproximativ 0.7 ha și a fost reamenajat începând cu anul 1976. Însumează în momentul de fata aproximativ 130 de soiuri cu talie diferită (înalți, de talie joasă și pitici), cu flori solitare sau grupate în inflorescențe bogate (soiul ‘Floribunda’), cu o paletă coloristică amplă și cu arome suave. Aici putem admira soiuri cu forme rafinate, tonuri și nuanțe subtile: ‘Super Star’, ‘Rapsody in Blue’, ‘Abraham Darby’, ‘Brandenburg’, ‘Kronenburg’, ‘Maria Callas’, ‘Foc de tabara’, ‘Chrysler Imperial’, ‘Doamna in mov, ‘Queen Elisabeth’ etc.). Distribuite în ronduri sau grupate după armonia și contrastul de culori, aceste plante încântă privirea vizitatorului de la începutul verii și până toamna târziu.

Sectorul Colina Coniferelor cu micuța cascadă reprezintă o zonă de atracție semnificativă pentru publicul vizitator. Sectorul însumează atât conifere autohtone, cât și din alte zone ale globului. Condiția esențială a persistentei acestui sector este reprezentată de funcționarea cascadei. Apa pe care o aduce asigură coniferelor umiditatea atmosferică necesară, alimentând totodată lacul de joasă adâncime situat la baza cascadei, acoperit de nuferi și mărginit de pâlcuri de chiparos de baltă. Adaptați să trăiască în zonele mlăștinoase în care accesul aerului spre sistemul radicular este limitat, acești arbori sunt dotați cu rădăcini respiratorii de dimensiuni impresionante, care se ridică spre atmosferă și se oglindesc cu formele și dimensiunile lor ciudate în apa lacului.


Serele de expozitie sau serele mari pun la dispozitia vizitatorilor o diversitate de specii de plante din cele mai diferite zone ale Terrei. În această seară ele erau închise deoarece programul de vizitare este până la ora 13:00, însă am niște poze din primăvară când am văzut aici expoziția de orhidee.

Condițiile speciale de temperatura și umiditate de care beneficiază în aceste spatii interioare, facilitează dezvoltarea și perpetuarea lor plantelor. Cele opt compartimente existente, cu destinații precis stabilite încă de la proiectare, adăpostesc colecții de plante grupate în funcție de condițiile ecologice specifice mediului lor natural: colecția de palmieri, de ficuși, de filodendroni, orhidee, ferigi exotice, plante subtropicale, plante tropicale de apa si de zone umede, plante suculente, cactuși, bromelii.

Aceasta a fost scurta plimbare la Grădina Botanică care m-a ajutat să-mi reîncarc bateriile pentru următoarea zi de muncă. Oare mâine unde să merg ?!

Surse :
1. http://www.gradina-botanica.ro
2. http://ro.wikipedia.org/wiki/Dimitrie_Br%C3%A2ndz%C4%83

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Dragi cititori,

Aștept de la voi un comentariu referitor la articol, o idee de vacanță sau diverse sugestii, așa nu vă sfiiți să-mi transmiteți gândurile voastre :).