Bușteni: Castelul Cantacuzino

Niciun comentariu

Bătrâna iarnă s-a instalat pe deplin la noi în țară și nu prea dă semne că ar vrea să plece. Acest lucru m-a făcut să îmi amintesc de o excursie la Bușteni. Citisem pe internet că s-a deschis spre vizitare un castel în Bușteni așa că nu mi-a luat mult să mă hotărăsc să vin aici.

--- Castelul Cantacuzino ---
Castelul Cantacuzino din Bușteni este situat în cartierul Zamora, pe strada cu același nume. Clădirea castelului, ale cărei lucrări de construcție au fost finalizate în 1911, a fost realizată de arhitectul Grigore Cerchez la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino.

Clădirea a aparținut familiei Cantacuzino până la naționalizarea din 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne. Acum clădirea a fost transformată în muzeu și este deschisă publicului spre vizitare. Orarul de vizitare este L-J 10.00-19.00 iar V-D 10.00-20.00. Biletul de intrare este 23 de lei și include vizită cu ghid.

--- Castelul Cantacuzino ------ Vedere asupra Bucegilor de la Castelul Cantacuzino ---

--- Fațadă a castelului ---

Ansamblul castelului este format din patru corpuri. Pavilionul central are o suprafață la sol de 1.200,30 m2 și 3.148,02 m2 în total (demisol, parter și etaj) și este construit dintr-o fundație de beton, pereți de piatră cioplită și acoperiș din țiglă. Pavilion de serviciu are parter și etaj, pentru o suprafață totală de 403,80 m2. Vila administrativă are un singur nivel, de 114,41 m2. Al patrulea corp îl reprezintă capela.

În pavilionul central se găsește o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor înrudite prin alianță cu familia Cantacuzino, precum și portrete ale membrilor familiei din ramura munteană. Castelul a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatră sau fier forjat, șeminee cu piatră albă și ornamente din mozaic.

--- Vedere asupra Bucegilor de la Castelul Cantacuzino ---

--- Interior ---

--- Vitralii ---

--- Blazon ---

Dacă aveți mai mult timp la dispoziție puteți urca cu telecabina pe platoul Bucegilor până la Babe și Sfinx. Orarul este vara zilnic de la 7.30 la 17.45 și iarna de la 8.30 la 15.45 iar un bilet urcare-coborâre costă 68 de lei.

--- Babele ---
Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu asemănărea Sfinxului Egiptean, formarea lui fiind datorată eroziunii eoliene (vântului). Format dintr-ul bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi într-un timp foarte îndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi măsoara 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime.

--- Sfinxul ---

--- Platoul Bucegilor ---

--- Bucegi ---

Dacă sunteți amatori de trasee montane puteți să mergeți până la Crucea Caraiman, Peștera Dâmbovicioara, Piatra Arsă etc.

--- Platoul Bucegilor ---

Vă recomand cu drag să mergeți aici fie vară, fie iarnă deoarece peisajele sunt foarte frumoase.

Surse:
http://muntii-bucegi.ro/
http://www.cantacuzinocastle.com/

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Dragi cititori,

Aștept de la voi un comentariu referitor la articol, o idee de vacanță sau diverse sugestii, așa nu vă sfiiți să-mi transmiteți gândurile voastre :).