Împrejurimile Londrei: Leeds & Windsor Castles

Niciun comentariu

M-am întros recent de la Londra așa că în articolele ce vor urma vă voi împărtăși părerile mele despre acest oraș dar și despre împrejurimile sale.

Cum bine știti că sunt pasionată de castele/palate și arhitectura acestora, primul lucru la care m-am gândit după ce mi-am cumpărat biletele de avion a fost ce pot să descopăr în zonă în această direcție. Așa am descoperit că vreau să ajung neapărat la Windsor. Castelul Leeds mi-a fost recomandat de prietena și verișoara mea și a fost o alegere excelentă pentru o după-amiază însorită.

Voi începe cu castelul Leeds deoarece este primul obiectiv pe care l-am vizitat când am ajuns aici. Deși se află în afara Londrei, în Kent, puteți ajunge aici cu trenurile ce deservesc împrejurimile Londrei și care pleacă din stațiile centrale (ex. London Victoria - Bearsted Station). Costul biletului nu este unul foarte ieftin, aproximativ 23 de lire pentru o călătorie dus-întors care să nu fie în orele lor de vârf. Ei au mai multe tipuri de bilete iar dacă călătorești în orele de vârf prețul biletului este mai scump (ex. dupa ora 9:00 trenul pentru Maidstone-London și  London-Maidstone este 20 de lire; după ora 10:00 este 17.5 lire). La fel se întâmplă și cu metroul londonez, așa că planificați-vă plimbările în funcție de aceste ore dacă vreți să mai salvați niște bănuți.

Castelul este deschis de la 10.30 la 4.30 și pune la dispoziție două tipuri de bilete: unele anuale care costă 24 de lire pentru un adult; 21 de lire pentru studenți/seniori și 16 lire pentru copii (4-15 ani) dar și bilete valabile pentru o zi care costă 19 lire pentru un adult; 16 lire pentru studenți/seniori și 11 lire pentru copii (4-15 ani). Copii sub patru ani pot intra gratis.

Castelul este preferat pe lângă turiști și de mulți londonezi care vin să se relaxeze aici sau să-și ducă copii la joacă în parcurile amenajate special pentru copii din interiorul domeniului.

Cu o priveliște încântătoare, înconjurat de un mic lac și de grădini pline de flori (~ 200 ha) dar și de diverse păsări, Leeds este cel mai romantic castel englezesc construit pe două insule.

--- Leeds Castle ---
--- Grădinile castelului ---

Aș putea să mă plimb aici ore în șir ascultând ciripitul păsărilor, admirând păunii care se plimbă liber prin grădini dar și susurul apei.

--- Păun ---

--- Grădini înflorite ---
Pe pajiștile întinse ale domeniului se afla expus și un elicopter militar care făcea deliciul celor mici alături de alte câteva locuri amenajate special pentru ei.

--- Elicopter militar ---
Înconjurat de apă și ziduri groase poți alege să faci o plimbare cu barca în jurul castelului pentru a admira măreția sa.

--- Zidurile castelului ---
--- Leeds Castle ---
Poți să te pierzi prin labirintul spirală încercând să ajungi la grota cu forme macabre și animale mitice create din scoici, minerale și lemn. Labirintul este format din 2.400 de arbori de tisa iar satisfacția este majoră când ajungi la înălțime și privești ceilalți turiști care o iau pe căi greșite și se intorc mereu în punctul inițial.

--- Labirint ---
Vă invit să mergeți să vizitați acest castel și să descoperiți singuri minunățiile sale. Mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial al castelului www.leeds-castle.com .

În continuare vom vorbi despre un alt castel englezesc și anume Windsor. Castelul Windsor, acest străvechi bastion al monarhiei britanice merită o excursie de o zi, fiind cel mai vechi și cel mai mare castel întinzându-se pe aproximativ 5 hectare. Apartamentele de stat și capela St. George, din sec. XV sunt monumentale. Castelul este reședința de weekend preferată de regină așa că nu se poate vizita în întregime, însă partea turistică este suficientă cât să-ți taie răsuflarea. Din păcate nu am putut fotografia înterioarele, care sunt spectaculare însă pot împărtăși cu voi câteva fotografii exterioare.

--- Castelul Windsor ---

--- Castelul Windsor ---

--- Capela St. George și Castelul Windsor ---

Dacă aveți noroc puteți prinde și schimbarea gărzii. Aceasta este acompaniată de obicei de o fanfară însă acest lucru depinde și de vreme. Gărzile pot fi vizionate mărșăluid între High Street și castel. Ceremonia are loc în afară, în curtea de jos a castelului și durează aproximativ 10 minute. O ceremonie mai lungă de aproximativ 30 de minute are loc în castel.

--- Schimbarea gărzii ---
Pentru a ajunge la Windsor trebuie să luați trenul până la una din statiile Windsor and Eton Central sau Windsor and Eton Riverside. Un bilet de la Maidstone până aici dus-întrors a costat 26 de lire, dacă stați în Londra este posibil să vă coste mai puțin. Biletul de intrare este 18.5 lire pentru adulți și conține audio guide gratuit.
Mai multe detalii despre acest obiectiv găsiți pe site-ul oficial www.windsor.gov.uk/ .

Vă voi povesti în articolele următoare cam ce obiective am mai văzut și cum ne-am structurat timpul în zilele rămase pentru a vizita tot ce ne-am propus.

Până atunci pe curând și weekend plăcut :)!


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Dragi cititori,

Aștept de la voi un comentariu referitor la articol, o idee de vacanță sau diverse sugestii, așa nu vă sfiiți să-mi transmiteți gândurile voastre :).