18 castele, 17 localități și 8 țări

Niciun comentariu

Îmi plac la nebunie castelele înconjurate de ale lor domenii vaste, așa că oriunde am fost, în țară sau în strainătate le-am căutat cu nerăbdare. Mai sunt multe de vizitat inclusiv la noi dar și timp mai este așa că am întocmit o listă cu toate castelele pe care le-am vizitat până acum. Au ieșit 18 la număr în 17 localități și 8 țări diferite. Fiecare dintre ele m-a fascinat în felul său fie prin interiorul impozant, istorie sau decorații, fie prin grădinile ce-l înconjurau. Ordinea este una aleatorie pentru că nu mă pot hotărî care este mai frumos, interesant sau plăcut.

1. Castelul Leeds - Maidstone - Marea Britanie

Cu o priveliște încântătoare, înconjurat de un mic lac și de grădini pline de flori (~ 200 ha) dar și de diverse păsări, Leeds este cel mai romantic castel englezesc construit pe două insule. Am petrecut aici o după-amiază încântătoare de care îmi aduc aminte cu nostalgie.


2. Castelul Windsor - Windsor - Marea Britanie

Castelul Windsor, acest străvechi bastion al monarhiei britanice merită o excursie de o zi, fiind cel mai vechi și cel mai mare castel întinzându-se pe aproximativ 5 hectare. Apartamentele de stat și capela St. George, din sec. XV sunt monumentale. Castelul este reședința de weekend preferată de regină așa că nu se poate vizita în întregime, însă partea turistică este suficientă cât să-ți taie răsuflarea.


3. Palatul Buckingham - Londra - Marea Britanie

Cea mai cunoscută reședință din Londra și un reper britanic, Palatul Buckingham a fost inițial reședința municipală a primului duce de Buckingham, în 1705. În 1825 vila inițială a fost transformată într-un somptuos palat, primul ocupant al acestuia fiind regina Victoria în 1837. Palatul este în prezent reședința reginei iar sălile de recepție sunt deschise publicului în timpul verii la fel ca multe alte parcuri și grădini regale din Londra.4. Palatul Topkapi - Istanbul - Turcia

Acest palat a găzduit de-a lungul timpului sultani, zeci de soții, sute de concubine și mii de slugi. Adăpostește mai multe pavilioane, curți interioare, porți impresionante și un harem rămas aproape intact. Nu trebuie să ratați Sabia lui Ștefan cel Mare, pe al cărui mâner apar stema Moldovei, capul de bour și inscripția în slavonă ”Io Ștefan Voievod al Țării Moldovei”.
5. Palatul Dolmabahçe - Istanbul - Turcia

Apartamentele cu 285 de camere sunt greu de obținut, dar exact asta și-a dorit sultanul Abdülmecid. În 1856, el s-a mutat aici împreună cu soția, copiii, hamsterul și încă 6 sultani. Construit într-un amestec de influențe baroce, rococo și neoclasice, Dolmabahçe este dotat cu 68 de toalete, 6 hamamuri, zeci de candelabre opulente, propriul turn cu ceas ... și WiFi. Fațada sa de marmură are o lungime de 284 de m și se vede superb de pe apă.


6. Castelul Peleș - Sinaia - România

Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.

7. Castelul Pelișor - Sinaia - România

Castelul Pelișor este un palat de mici dimensiuni construit pe domeniul castelului Peleș. A fost construit din dorința regelui Carol I, ca reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria. Castelul are doar 99 de încăperi, față de Castelul Peleș cu 160 de încăperi. Întreaga casă a fost decorată pentru a fi o reședință princiară, și poartă amprenta unei personalități puternice: a reginei Maria.


8. Castelul Cantacuzino - Bușteni - România

Castelul Cantacuzino din Bușteni este situat în cartierul Zamora, pe strada cu același nume. Clădirea castelului, ale cărei lucrări de construcție au fost finalizate în 1911, a fost realizată de arhitectul Grigore Cerchez la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino.

Clădirea a aparținut familiei Cantacuzino până la naționalizarea din 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne. Acum clădirea a fost transformată în muzeu și este deschisă publicului spre vizitare.


9. Castelul Bran - Bran - România

Castelul Bran se situează la mai puțin de 30 km de Brașov, pe șoseaua ce pornește din vechiul cartier Bartolomeu și leagă Brașovul de Câmpulung. Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic.

În prezent, în muzeul de patru etaje sunt expuse colecții de mobilier, costume, arme și armuri, iar Domeniul Bran cuprinde, de asemenea, Parcul Regal cu cele două lacuri, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesa Ileana.

10. Sant'Angelo - Roma - Italia

Aflat în Trastevere, care în traducere literală înseamnă ”peste Tibru” și este de fapt malul stâng al Romei și un cartier boem, castelul Sant'Angelo a fost reședință papală timp de 1000 de ani. Un viaduct de la Vatican permitea pontifilor să se retragă aici în situații de criză.11. Castelul Alcázar - Segovia - Spania

În Castelul Alcázar admirăm armurile vechi, armamentul și vitralii colorate. Sus din turn se admiră frumosul oraș segovian. Se spune că acest castel a fost inspiraţia pentru castelul din Disneyland alături de Castelul Neuschwanstein.


12. Castell de Montjuïc - Barcelona - Spania

Castelul Montjuic este o fortăreață în formă de stea, cu aspect auster. Castelul este situat la o altitudine de 170m, fiind punct de observație atât pentru oraș cât și pentru portul din vecinătate.


13. Palatul Shonbrunn - Viena - Austria

Palatul Schönbrunn, vechea reședință de vară a familiei imperiale habsburgice este astăzi un palat impresionant, cu grădini baroce și cu o mare grădină zoologică - cea mai veche din lume.


14. Palatul Versailles - Versailles - Franța

Palatul Versailles este un castel regal construit la Versailles, în Franța. A fost reședința regilor Franței: Ludovic al XIV-lea , Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. Acest castel se înscrie printre cele mai remarcabile monumente din Franța, nu numai prin frumusețe, ci și prin prisma evenimentelor :
devine reședință regală permanentă începând cu anul 1682, când regele Ludovic al XIV-lea a mutat curtea de la Paris, până în 1789, când familia regală a fost forțată să se întoarcă în capitală, cu excepția a câțiva ani din timpul Regenței. 
15. Castelul Chambord - Chambord - Franța

Castelul Chambord este cel mai mare, impunător și renumit castel de pe Valea Loirei. Castelul, a fost construit în inima celui mai mare parc forestier închis din Europa (5441mp) din ordinul regelui François Ier între anii 1519 și 1547. Are 365 de camere care sunt mari, spațioase și încălzite de șeminee. Pe lângă camere, castelul mai are o bucătărie,o capelă și o sală de teatru. Lângă castel sunt grajdurile și grădina. În prezent castelul este în proprietatea statului francez și este muzeu fiind admirat pentru arhitectura sa renascentistă. 

 

16. Castelul Villandy - Villandry - Franța

Castelul și grădinile Villandry au fost construite în 1536 de Jean Le Breton, ministrul finanțelor, tot pentru François Ier și au fost cumpărate de Joachim Carvallo, străbunicul actualui proprietar în 1906. El a fost cel care a construit frumoasele grădini în stilul secolului XVI care sunt în perfectă armonie cu arhitectura castelului.

17. Bang Pa-In Summer Palace - Ayutthaya - Thailanda

Bang Pa-In sau palatul de vară al regilor Thailandei este o colecție de câteva clădiri regale care reflectă fascinația regelui Chulalongkorn pentru arhitectura europeană. Impresia generală presupune un amestec de stiluri: neoclasic francez, gotic victorian, chinezesc imperial și tradițional thailandez.


18. Grand Palace - Bangkok - Thailanda

Wat Phra Kaeo și Marele Palat, reprezentativ pentru arhitectura budistă, conține mai multe sculpturi rafinate și decorațiuni pe centimetru pătrat decât orice altă statuie comparabilă de pe mapamond. Vei rămâne uimit și înmărmurit la propriu.Iar acum, pentru că am ajuns la finalul listei te invit să îmi spui tu ce castele ai vizitat? Ce îmi recomanzi pentru urmatoarea escapadă?


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Dragi cititori,

Aștept de la voi un comentariu referitor la articol, o idee de vacanță sau diverse sugestii, așa nu vă sfiiți să-mi transmiteți gândurile voastre :).