Cetatea Râșnov

Niciun comentariu

Dacă ați ajuns la Brașov cu siguranță ați trecut și pe la Râșnov și dacă nu, vă învit acum să descoperim împreună ce puteți să vedeți aici. Eu am vizitat cetatea în 2012 când am fost prin Brașov dar îmi amintesc totul parcă aș fi fost acolo ieri...mă ajută bineînțeles și fotografiile de atunci :).

Am ajuns cu un tren privat cam în jumatate de oră de la Brașov. Mi-am ridicat privirile imediat după ce am coborât din tren. Era toamnă, sfârșit de noiembrie, orașul era parcă încremenit însă cetatea străjuia falnică din vârful dealului.


Pornim spre cetate cu avânt. O luăm prin pădure, drumul e greoi și din ce în ce mai anevoios. Frunzele căzute scârțâiau sub picioarele noastre și câte o rază de soare încearcă să pătrundă prin desiș. După o bucată bună de mers parcă se zărește scrisul (RASNOV) din vârful dealului. Deci nu mai e mult și ajungem. De sus priveliștea e tare frumoasă. Acoperișuri fel de fel se întrezăresc printre brazi. În depărtare munții se văd acoperiți de zăpadă, semn că iarna urma să vină.


Cetatea Râșnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orașului Râșnov din județul Brașov, unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Înfățisarea cetății a cunoscut pânǎ în prezent numeroase modificǎri. Imaginea contemporanǎ totuși pǎstreazǎ elemente arhitecturale care pot reconstitui istoria unei fortificații care a rezistat cu succes asediilor la care a fost supusǎ. Tipologia cetății ne este demonstrată de dimensiunile acesteia, aproximativ 3500 mp ca suprafațǎ; materialele folosite pentru ridicarea fortificațiilor au fost piatra și cǎrămida legate prin mortar simplu, fortificații încadrate de 8 turnuri patrulatere și unul poligonal.


În prezent, turiștii mai pot vizita în interiorul cetății si muzeul de artă feudal, în care sunt expuse arme, unelte, galerii, mobilier de epocǎ, stampe, armuri, porturi specifice secolului, diverse fotocopii ale documentelor din acea vreme. În muzeu mai sunt expuse și cateva obiecte neobișnuite secolului nostru, și anume, o masca de tortură și un jug care folosea la transportarea prizonierilor.

În casele ocupate de vechii locuitorii ai Râșnovului, cu secole în urmă, s-au amenajat buticuri de unde turiștii pot achiziționa diferite suveniruri, pietre semi-prețioase, obiecte de artă, cǎrți în care sunt prezentate istoria și tradiția locului, etc. În centrul cetății a mai fost amenajat și un bar-terasă, unde turiștii se pot odihni după lunga plimbare printre ruine. Trebuie sǎ amintim și de tirul cu arc, unde doritorii își pot exersa priceperea și precizia.

Aici au fost turnate mai multe cadre ale filmului "Nemuritorii" - (1974) în regia lui Sergiu Nicolaescu, "Dacii", "Mihai Viteazul", sau "Columna", orașul câștigându-si astfel titlul de cetate a filmului istoric românesc. În 2002, zona Râșnovului ajungea celebră după ce regizorii americani au ales să filmeze pelicula „Cold Mountain", în care protagoniști au fost Jude Law și Nicole Kidman și care a fost premiată chiar cu un Oscar.


Am petrecut câteva ore frumoase aici explorând fiecare colțișor așa că vă recomand dacă sunteți în zonă să treceți și pe aici și să ne povestiți dacă v-a plăcut sau nu.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Dragi cititori,

Aștept de la voi un comentariu referitor la articol, o idee de vacanță sau diverse sugestii, așa nu vă sfiiți să-mi transmiteți gândurile voastre :).