Sighișoara: "Facem să fie bine!"

Niciun comentariu

Ultima oprire a turului pe care l-am făcut în vara lui 2010 (vezi aici si aici celelate escapade) a fost în Sighișoara așa că, în acest articol, vă propun să descoperim împreună ce ne oferă Cetatea Medievală.

În drumul spre cetate mi-a atras atenția Biserica Sfânta Treime din Sighișoara, o clădire în stil neo-bizantin ridicată între 1934 și 1937 ce se înalță falnică pe malul râului Târnava Mare.

--- Biserica ortodoxă ---
Trecând podul peste râu dintre zeci de acoperișuri se zărește Turnul cu Ceas, cel mai masiv și impunător turn de apărare din cele nouă care s-au păstrat până astăzi. Turnul are o înălțime de 64 de metri, este situat în partea de sud-est a cetății și este vizibil din orice punct al centrului orașului. Gongul său se aude la fiecare sfert de oră în liniștea ce stăpânește orașul.

--- Turnul cu Ceas ---
Mergând mai departe ajungem la Scara acoperită sau Scara școlarilor care a fost construită în 1642 și avea 300 de trepte. În prezent au rămas doar 175 de trepte care însă te fac să-ți dai sufletul până la destinație dacă nu ai puțină condiție fizică.

--- Scara acoperită sau Scara școlarilor ---
Scara a fost acoperită pentru protejarea copiilor care învățau la Școala din deal (Liceul Teoretic Joseph Haltrich).

--- Biserica din deal ---
Tot aici ”în deal” se află Biserica evanghelică și cimitirul din deal, prima fiind construită în mai multe etape între 1345 și 1525. Este cel mai valoros monument arhitectonic din oraș și este a patra biserică gotică ca mărime din Transilvania.

--- Cimitirul din deal sau Cimitirul sașilor---
Deși pare un pic grotesc să vizitezi un cimitir acesta îți dă o senzație aparte. Zona este bine împădurită iar pietrele funerare aparținând secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea dezvăluie mesaje și scene cu caracter puternic, ce au marcat cultura și civilizația acestei regiuni istorice.

--- Priveliște asupra orașului ---

De pe această colină ni se dezvăluie o priveliște asupra orașului ticsit de case și înconjurat de codri verzi.

Hoinărind pe străduțele cetății am ajuns la Catedrala romano-catolică Sf. Iosif ce a fost construită în anul 1894 în stil eclectic, de către arhitectul sighișorean Letz.

--- Catedrala romano-catolică ---


--- Primăria Sighișoara ---

Dacă ajungeți la Sighișoara nu trebuie să ratați Toboșarul Cetății și Garda sa de onoare care hoinăresc pe străduțele cetății și recită versuri la fiecare obiectiv turistic. 


--- Toboșarul Cetății și Garda de Onoare ---
Îmbrăcați în straie medievale încearcă să binedispună turiștii și totodată să dezvăluie din istoria cetății folosind versuri haioase. Iată ce îmi aduc aminte: “În Sighișoara conviețuiesc de sute de ani maghiari, sași, romani și romi. Am zis!” ”Facem să fie bine!”

Nu v-am povestit nimic despre celelalte opt turnuri din cetate și de alte câteva obiective așa că vă invit să le descoperiți singuri și să-mi spuneți dacă v-au plăcut.

Pe curând!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Dragi cititori,

Aștept de la voi un comentariu referitor la articol, o idee de vacanță sau diverse sugestii, așa nu vă sfiiți să-mi transmiteți gândurile voastre :).